Zsírégető házimunkák

 

Az unalmas házimunkák talán könnyebben elvégezhetők, ha arra gondolunk, hogy nem csupán a lakás lesz szebb és tisztább, de közben égetjük a kalóriákat. Lendületes és dinamikus házkörüli munkák a szakértők szerint ugyanolyan hatásosak lehetnek a szervezetünkre, mint egy fitnisz program. Íme a zsírégető házimunkák listája, néhány hasznos tippel...

 

Forrás: Tutitippek.hu

Rendszeres házimunkák

Szinte minden háztartásban muszáj rendszeresen takarítani, mosni, vasalni. Ezeket a tevékenységeket modern háztartási gépezetek és tisztítószerek egyszerűbbé tették, mégis kevés ember akad, aki örömmel és lelkesedve végzi el ezeket a feladatokat. Pedig ha a modern tisztítószereket félretesszük, a heti takarítás egy kimondottan jó edzés lehet! Különösen hatásos a porszívózás, portörlés és felmosás (karizmokat használva). Egy órás általános, könnyed házimunka is kb 200-250 kalóriát éget.

Nagytakarítás

Évszakonként ajánlatos az ablakpucolás, szőnyegtisztítás, függöny tisztítás stb. Ezek meglehetősen fárasztó és időigényes munkák, hiszen komoly mozgást, nyújtózkodást, verejtékezést igényelnek. Egy húsvéti és karácsonyi nagytakarítás közben több mint 1000 kalóriát is elégethetünk!

Kalória-égető táblázat

A következő házimunkák kalóriaégető értéke egy 68 kilós, 35 éves egyénre értendők, és 30 perces tevékenységet igényelnek. Akik súlya több, azok több energiát égetnek – akiké kevesebb, azok szervezetében a kalóriaégetés mértéke is alacsonyabb.

Házimunka

kcl/30 perc

Ablaktisztítás

125

Padló súrolás

130

Vasalás

70

Porszívózás

120

Ágyazás

68

Mosogatás

78

Portörlés

85

Seprés

112

Teregetés

73

Főzés

85

Autó mosás

115

Lépcsőzés

260

 

 

Lakás-felújítás, barkácsolás

Tisztasági festés, barkácsolás remek zsírégető gyakorlatok lehetnek. A következő kalória lista bizonyítja ezt:

 

Barkácsolás

kcl/30 perc

Bútortologatás

205

Festés

100-150

Tapétázás

130

Fűrészelés kézzel

250

Csiszolás-smirglizés

150

Csempézés

150

 

Kertészkedés

A kertészkedés az egyik legjobb általános fitnesz program. Nem csupán  friss levegőn vagyunk, de az ásás, gyomlálás, hajolgatás, cipelés, ültetés stb minden porcikánkat megmozgatja. Kertes házakban muszáj a kert állandó fenntartása – amely a szakértők szerint sokkal hatásosabb, mint egy fitnesz terem.

 

Kertészkedés

kcl/30 perc

Általános (metszés, gyomtalanítás stb)

140

Kertásás

200

Gereblyézés

146

Fűvágás

187

Faültetés

150

Hólapátolás

204

Favágás

207

 

 

Tippek

  • Élvezetesebbé tehetjük a házimunkát, ha közben zenét hallgatunk. Végezzük a tisztítási gyakorlatokat a ritmust követve, miközben mozgathatjuk a csípőnket, lábunkat is. Táncoljunk, forogjunk, pörögjünk is!

  • Súrolási gyakorlatok nagyon jól karbantartják a karizmokat – a padlót mossuk fel kézzel, négykézláb, az utóbbi a hasizmokat is edzi. Továbbá spray helyett alkalmazzunk hagyományos pasztákat, súrolószereket. Természetes tisztítás>>

  • A vasalandó ruhákat hagyjuk a kosárban, nyújtózkodva hajoljunk le értük.

  • A sütés-főzés is nagyon jó edzés lehet, különösen a szeletelés, pucolás, habverés és tészta-gyúrás.

  • A lépcsőzés nagyon jó a comb és fenékizmokra, így a heti takarítást úgy állítsuk össze, hogy sokat szaladgáljunk fel-le a lépcsőn (ha van). Lakótelepi lakásban élők a szemetest gyalog vigyék le, ne a liftben! Dettó a bevásárlás zacskók.

  • A bevásárlás is nagyon jó zsírégető funkció. Nem csupán a zacskók cipelése, de maga a boltról-boltra való talpalás, a heti bevásárlás is kalóriaigényes. A nehéz zacskókat a boltból-autóig, vagy kocsitól-lakásig  súlyzóként is alkalmazhatjuk, ezekkel a karizmainkat gyúrhatjuk!

  • A házimunkák nem csupán égetik a bevitt kalóriákat, de karbantartják a szív- és érrendszerünket, felgyorsítják az anyagcserét és elősegítik a máj tisztító funkcióját. A házimunkák nagyon jó gyakorlatok lehetnek a testünk fitnesz szintjének fenntartásához, kalóriaégetéshez, azonban komoly alakformálást ne várjunk el!

  • Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a rendszeres testmozgás, a jelenlegi szakvélemény heti 5×30 percet ajánl. A zsírégető házimunkák kipipálhatnak ebből hetente egy órát! És még tisztább és szebb is lesz az otthonunk..

 

Családi vállalkozásunk iroda és társasház takarítását vállalja dél-pesten, ingyenes munkafelméréssel kedvező áron! 

 

Kérjen árajánlatot!

Szolgáltatásainkból:
Lépcsőházak, irodák, fitness termek kis- és nagytakarítása