Ezüst tisztítás

Szinte minden háztartásban található ezüstből készült dísz, evőeszköz vagy ékszer. Egy idő után az ezüst azonban elszíneződik vagy köves lesz. Háztartási boltokban, ékszerészeknél lehet vásárolni speciális tisztító folyadékokat, pasztákat – de ezekre semmi szükség, mert az ezüst tisztítása nagyon egyszerűen és olcsón megoldható házilag is..

 

 

 

Kellékek

 • 2-3 ek szódabikarbóna

 • 1 tk só

 • Alumínium fólia

 • Üvegtál

 • Forró víz

Tisztítási folyamat

 1. Egy megfelelő nagyságú üvegtálat kibélelünk alufóliával.

 2. Az ezüst tárgyat a tálba helyezzük, rászórjuk a szódabikarbónát és a sót.

 3. Forró vízzel leöntjük, annyival, hogy ellepje a tárgyat.

 4. Amikor az ezüst kellően megtisztult, azaz szép világos és fényes lett, kivesszük az oldatból, leöblítjük, puha konyharuhával áttöröljük.

Hogyan tisztul meg az ezüst?

Az ezüstön képződött fekete, barna folt nem oxidáció következménye, hanem ezüst-szulfid, amely a levegőben található kén és az ezüst alkotott vegyülete. A szódabikarbónás oldat kiválasztja a szulfidot, amely az alumíniumhoz csatlakozik, mert kémiailag az alumíniumhoz jobban vonzódik, mint az ezüsthöz.

 

Tippek

 1. A tisztítás kb 5-10 perc, de a nagyon fekete tárgyakat akár félórán át is az oldatban hagyhatjuk.

 2. A tárgyakat ne dörzsöljük, hagyjuk maguktól megtisztulni.

 3. Ez a tisztítási mód alkalmazható ezüst tálak, ékszerek, gyertyatartók, evőeszközök tisztítására.

 4. Kisebb és kevésbé elszíneződött tárgyak esetében elég egy darab alufóliát az üvegtálba tenni – nagyobb tárgyak (pl étkészletek, tálcák stb) esetében alumínium lábast is alkalmazhatunk. Azonban az alumíniumnak muszáj az ezüsthöz érni!

 5. Ezüst tárgyakat soha ne tegyünk mosogatógépbe – ékszerekkel ne menjünk termálvízbe, de még zuhanyzáskor, mosogatáskor is érdemes levenni.

 6. Ezüstöt tároljunk légmentesen zárt, száraz helyeken – ez megvédi a fényüket. Továbbá vigyázzunk arra, hogy más tárgyakkal ne érintkezzen, felülete ne karcolódjon meg.

Az ezüst tisztítása házilag nem csupán olcsóbb, mint egy ipari, szintetikus vegyület alkalmazása – de környezetbarát is, és a szükséges tisztítási kellékek a legtöbb háztartásban megtalálhatók.

 

Forrás:  tutitippek.hu

Családi vállalkozásunk iroda és társasház takarítását vállalja dél-pesten, ingyenes munkafelméréssel kedvező áron! 

 

Kérjen árajánlatot!

Szolgáltatásainkból:
Lépcsőházak, irodák, fitness termek kis- és nagytakarítása